Palingbeek Nieuws

Rules Vragen

28 May 2018




V: Mag ik mijn putter juist voor de bal op de green zetten, alvorens te putten?

A: Dit is toegelaten.

Op het eerste zicht lijkt dit een inbreuk op de golfregel die zegt dat je de puttinglijn niet mag aanraken tenzij om een los natuurlijk voorwerp weg te nemen of om een pitchmark te herstellen.

Toch heeft St Andrews in een decision beslist dat het toegelaten is je putter juist voor de bal op de green te plaatsen, alvorens je de bal speelt.

 

V: Mijn bal lag in een waterhindernis nabij een houten rand zodat ik om de bal te spelen (in de waterhindernis) met mijn voet op de houten rand moest staan. Had ik recht op een vrije drop?

A: Deze houten rand is een vast obstakel. Als je bal in een waterhindernis ligt heb je geen recht op een vrije drop wegens hinder door een vast obstakel.

 

V: Mijn bal lag in een bunker dicht bij de rand. Deze bunker was afgeboord met een houten rand zodat ik om de bal te spelen met mijn voet op de houten rand moest staan.

Had ik recht op een vrije drop?

A: Deze houten rand is een vast obstakel.

Bij hinder in je stand door een vast obstakel, waarbij je bal in een bunker ligt, heb je 2 mogelijkheden om te droppen:

1/ Droppen in de bunker: Je mag een vrije drop nemen, op de dichtste plaats, niet dichter bij de hole.

2/ Droppen buiten de bunker: Je mag met 1 strafpunt, de bal droppen op een rechte lijn die loopt van de vlag over de ligging van de bal, zo ver achteruit als je wenst.