Palingbeek Nieuws

De Provisionele bal (rule 27)

06 June 2018




DE PROVISIONELE BAL (rule 27)

 

V: Wanneer mag/moet er een provisionele bal gespeeld worden?

A: Als een bal misschien out of bounds ligt of misschien verloren is.

 

V: Wat zijn de vorm-vereisten opdat de bal provisioneel zou zijn?

A: Je moet uitdrukkelijk aankondigen dat de bal provisioneel is (zoniet wordt het een nieuwe bal in spel).

Op de afslagplaats wordt de provisionele bal als laatste gespeeld. Dit is etiquette, geen sanctie.

 

V: Wat moet je doen als de provisionele bal eveneens misschien out of bounds of misschien verloren is?

A: Als het nog zin heeft, speel je een 2de provisionele bal.

 

V: Wat als de bal bij de afslag effectief out of bounds ligt of verloren is?

A: Dan wordt de provisionele bal de bal in spel, met bijtelling van 1 strafpunt.

Je zal nu je 4de slag doen. Immers, je deed de 1ste slag, de provisionele bal + 1 strafpunt = 3 slagen.

 

V: Wat als je de 1ste bal vindt en hij niet out of bounds ligt?

A: Dan moet je de provisionele bal oprapen en verder spelen met je 1ste bal.

De slagen met de provisionele bal moet je niet tellen, noch het strafpunt.

 

V: Mag je een provisionele bal spelen als je zeker bent dat je bal in een waterhindernis ligt?

A: Neen, dan moet je de regel van de waterhindernis toepassen.

 

V: Mag je een provisionele bal spelen als je vreest of zeker bent dat je bal onspeelbaar ligt?

A: Neen, dan moet je de regel van de onspeelbare bal toepassen.

Speel je nog een bal op de afslagplaats, dan is het een nieuwe bal in spel en moet je 1 strafpunt tellen.

Je volgende slag wordt dan onvermijdelijk je 4de slag.