Bridgeclub

Gepubliceerd: 24/05/2022

 

 

Sinds 8 jaar is Bridge Club De Palingbeek actief in zijn huidige configuratie. Namelijk een dagelijks bestuur, bestaande uit 5 leden die zich om de 4 jaar herverkiesbaar kunnen stellen.

Het is de laatste twee jaar nogal windstil geweest qua bridgenamiddagen. Wereldwijd was een stoorzender actief die alle openbare en familiale leven onder de knoet hield. Het bestuur kon echter niet op zijn lauweren rusten. We hadden er een goede kluif aan om achter de schermen te blijven brainstormen om nieuwe wegen te bewandelen. De cursisten, die in oktober 2022 hun tweede jaar inzetten, konden gelukkig terecht bij één van hun eigen leden, zodat ze nu halverwege hun tweejaarlijkse cursus, bijna klaar zijn voor de grote stap!

Met dank aan de logistieke steun van Marijke Rummens (BKK) en Rutger van Mechelen (VBL) konden we, na een paar bezinningsmaanden, ook met onze bridge club de Palingbeek starten met een eigen wekelijks bridgetornooi, maar dan online. Een Amerikaanse site BBO (Bridge Base online) gaf elke bridgeclub wereldwijd de mogelijkheid om een intern tornooi op te starten. Het had nogal wat voeten in de aarde om al onze neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar eens we digitaal helemaal alles (hm, hm) onder de knie hadden, was het toch een plezier om elkaar, zij het virtueel, terug te zien aan de bridgetafel. Klinkende nicknames zoals ‘Rintantoel’, ‘Vliegske’, ‘Wiele’, ‘Dalida’,’Palingmob’ of iets minder plastisch ‘be3ni2al1’ passeerden wekelijks de menu. Ik kon niet meer anders dan de leden in gedachten met hun schuilnaam aan te spreken eerder dan met hun doopnaam.

Covid heeft ook onze bridgeclub jammer genoeg niet gespaard. Niet alleen verloren we enkele leden aan het virus, maar tijdens deze twee jaar moesten we meestal helemaal van op afstand, afscheid nemen van 11 van onze leden of partners van onze leden. Het feit dat we dat als Club niet gezamenlijk konden herdenken – op begrafenissen waren in de meeste gevallen nog altijd heel strikt minimaal enkele mensen toegelaten door de geldende Covidmaatregelen – maakte het ons niet gemakkelijk! Op de Algemene Vergadering van 26 april laatstleden zijn we dan toch nog eventjes blijven stilstaan bij het noemen van de namen van alle overledenen.

Hoe plaatsvervangend leerrijk het online bridgen ook was, iedereen was toch blij om terug rond de tafel te kunnen plaatsnemen in onze vertrouwde lokalen van de Palingbeek. CO2 meter en ontsmettingsgel binnen handbereik konden we onze vertrouwde bridgespel weer in handen nemen. Niet dat de start vloeiend verliep. We laveerden tussen positieve contacten (en nee, dat is niet positief!!), zieke leden, leden die nog een afwachtende houding aannamen, het was een sputterende motor, die nu toch, hopelijk, zijn energie terug gevonden heeft.

Het bestuur is heel tevreden met de opkomst van 34 leden op de Algemene Vergadering – start van de slotdag van onze tumultueuze twee jaren.

Het bestuur hoopt dan ook dat er tussen deze leden een paar enthousiastelingen zullen opstaan om het volgend bestuur (vanaf april 2023 – verkiezing in januari 2023) te vervoegen of te vervangen. Enkele bestuursleden houden immers hun mandaatS nog sterk in beraad. Een club mag en moet af en toe vernieuwen, dat kan alleen maar een nieuwe elan en loepzuivere energie geven! We kijken er naar uit!

Normaliter draaien we vanaf april – het begin van het golfseizoen – op een laag pitje. Er wordt uiteraard altijd en eerst en vooral rekening gehouden met de activiteiten van de captains van de golfclub, toch durven we het aan om dit seizoen een wekelijks tornooi te organiseren op woensdagnamiddag. We willen graag die grijze massa, die het zo lang zonder hartenheer, schoppenvrouw of klaverenboer moesten stellen, terug wat oppimpen!

Patrick Meyfroot, van bridgeclub Groeninge, is sinds enkele jaren onze trouwe en vaste bridgeleraar. Ook vorig jaar, net voor Corona de wereld verraste, startte hij met een tiental golfleden aan de nieuwe bridgecursus. In Bridge bestaan enkele biedsystemen naast elkaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De vorige groepen zijn allemaal opgevoed met het Acol systeem, terwijl de nieuwe hype meer Vijf kaart hoog omhelst. Zo ook onze nieuwe cursisten. Jammer dat al redelijk vroeg drie mensen zijn uitgestapt wegens persoonlijke redenen. Maar zo heeft Patrick de tijd om zijn 7 pupillen alle aandacht te schenken die zij aankunnen. We verwachten hen zo vlug als mogelijk op één van onze wekelijkse tornooitjes!

Indien voldoende interesse bij de golfleden, kan er over nagedacht worden om een nieuwe cursus in 2023 of 2024 op te starten, maar dat is een opdracht voor het nieuwe bestuur!

Kate Vrielynck

Voor meer info: vrielynckkate@gmail.com of 0473 80 23 12