Nieuwe Head Greenkeeper: Wim Vanoverberghe

Gepubliceerd: 28/02/2024

 

 

Bij de zoektocht naar een opvolger van Ben, die veel te snel en veel te jong van ons is heengegaan, heeft één van de greenkeepers aangegeven dat hij de rol van headgreenkeeper op zich wil nemen. Wim heeft ruime ervaring in greenkeeping, hij was eerst werkzaam bij Golfclub Ter Hille en daarna als mekanieker bij onze club. Wim volgt momenteel verschillende cursussen aangaande greenkeeping en laat zich bijstaan door externe consultants. Hij heeft het volste vertrouwen van zijn collega’s, wij geloven er eveneens zeer sterk in dat Wim de ambitie en passie heeft en we wensen hem alle succes toe.

Wim, kan je ons eens kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Wim Vanoverberghe, getrouwd met Charlotte en heb 2 kinderen Elise en Thibo. Ik ben momenteel 10 jaar aan het werk in de golfsector waarvan eerst 6 jaar als mecanicien/assistent-headgreenkeeper op Koksijde Golf Ter Hille. Het is nu het 4de seizoen op Golfclub De Palingbeek. In mijn vrije tijd kan je me vaak op de fiets tegenkomen.

Wat trok je het meest aan in greenkeeping en op een golfterrein werken?

Toen ik mijn eerste stappen op een golfterrein zette, weliswaar als mecanicien, werd ik gebeten door de grasmicrobe. Ik vond het zeer leuk en motiverend om de machines zo goed en precies mogelijk af te regelen zodat de greenkeepers het gras mooi in baantjes konden maaien en door het golfspel werd ik ook meer en meer gefascineerd waardoor ik het ondertussen ook heb leren spelen. De combinatie tussen golf en natuur is zeer mooi. In een mooiere omgeving kan je niet werken.

Wat zijn de grootste uitdagingen en doelen voor het onderhoud van het terrein?

De grootste uitdagingen zijn weer/klimaat veranderingen. De ene periode is het zeer droog en de andere periode super nat. Dit betekent voor ons greenkeepers dat we voortdurend moeten schakelen en aanpassen. De huidige extreem natte condities hebben we al een lange tijd niet meer gehad. Voor ons is het dan ook een grote uitdaging om het terrein te onderhouden.

Hoe kunnen onze leden bijdragen aan het behoud van de golfbaan?

In de eerste plaats door hun pichtmarks en divots te herstellen en door de bunkers te harken. Ook door contact te leggen met de greenkeeper die aan het werk is vooraleer ze de bal spelen. Dit om hem te informeren dat hij binnen bereik is en om aldus ongevallen te vermijden.

Wat vind je het leukst aan het onderhouden van een golfbaan?

De afwisseling, iedere dag is anders. De ene dag zijn we aan het maaien, de andere dag knotten we wilgen, …

Wat is je favoriete plek op het terrein?

Dan kies ik toch voor de vallei, waar je allerlei mooie bloemen en bomen terugvindt. Daar kunnen de reeën zich verstoppen, vliegen er verschillende vogels iedere keer als je er door passeert en je ziet telkens ook nog nieuwe dingen.

Wat is het laatste wat je deed op de golfbaan dat je een grote glimlach bezorgde?

De greens maaien met een simplex maaier; super om de mooie recht baantjes op de green te zien!

Bedankt Wim. Veel succes in je nieuwe rol als Head Greenkeeper!