Rules

Gepubliceerd: 02/02/2024

 

 

Beste sportievelingen,

Ik moet jullie niet vertellen dat golf de leukste maar ook de meest uitdagende en technisch moeilijkste onder alle sporten is. Deze uitdaging zit ook in de uitgebreide golfregels.

Onze sport wordt dan ook beoefend over alle continenten, op de meest uiteenlopende banen en in bijna alle weersomstandigheden. Dit maakt het juist toepassen van deze golfregels dan ook zo complex.

Om deze reden willen we met de Rulescommissie iedere maand een tipje van de sluier lichten.

De Rulescommissie richt meerdere malen per maand theorie en praktijklessen in. Deze zijn in eerste plaats voor de starters maar ook ervaren spelers zijn van harte welkom om hun kennis op te frissen. Inschrijven kan via BEgolf.

 

 

Save the date:

 • Zaterdag 16 maart 2024 om 10 uur:
  Golfregels bij Matchplay en regels bij Interclub (voor spelers, caddies en captains)
 • Zaterdag 23 maart 2024 om 10 uur:
  Update golfregels voor alle leden met extra aandacht voor de nieuwe regels 2023, gevolgd door een vragenronde

Wist je dat je via BEgolf ook je theoretische kennis kan testen via de link “Theorie” (te vinden als je naar beneden scrolt in BEgolf)? Deze testen zijn een goede opfrissing van je kennis en een hulpmiddel voor wie nog zijn/haar golfexamen HCP 49 of HCP 36 moet afleggen.

De “diehards” die nog een stapje verder willen gaan kunnen de opleiding volgen en het officiële R&A Level 1 examen online afleggen via de website van de R&A Rules Academy (https://www.randa.org/rules-academy).

 

Golftip – Bal markeren op de green

 • Je bal ligt op de green van zodra enig deel van je bal het gras van de green raakt (over de rand hangen is niet voldoende).
 • Je bal op de green markeren is niet verplicht, tenzij een medespeler of tegenstander (matchplay) dit vraagt. Het is echter wel aan te raden dit altijd te doen om volgende redenen:
  • Je bal is pas gemarkeerd wanneer je de plaats aanduidt met een klein kunstmatig voorwerp (ball marker, tee, pitchfork, …) EN van de grond neemt. Enkel een marker plaatsen is NIET voldoende! Wanneer een niet correct gemarkeerde bal beweegt door natuurkrachten (wind, regen, zwaartekracht) moet je de bal spelen vanop de nieuwe plaats waar hij tot rust komt. Je mag hem dus niet terugleggen.
  • Je mag je gemarkeerde en opgenomen bal ook schoonmaken.
  • Je mag bij het terugplaatsen je bal oplijnen door middel van markeringen op je bal (GEEN ander middelen gebruiken om op te lijnen (ook niet eventuele lijnen op je marker))
  • Indien een correct gemarkeerde bal wegrolt na het terugplaatsen mag je deze steeds terugleggen (je hebt je plekje op de green gereserveerd)
 • Je hoeft niet te wachten om je bal te markeren tot alle spelers op de green liggen.
 • Je mag een andere speler NIET vragen om zijn/haar bal op de green NIET te markeren wanneer jij of je medespeler van buiten de green speelt. Hij/zij kan je bal dan als backstop gebruiken, wat verboden is en de Algemene straf (2 strafslagen) oplevert! (Rule 15.3).
 • Een bal op de green die per ongeluk wordt bewogen door een speler mag altijd worden teruggeplaatst; ook als de bal nog niet gemarkeerd was (bijvoorbeeld tijdens het markeren).

Bovenstaande behandelt de meest voorkomende situaties maar is zeker niet volledig.

Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij één van de leden van de Rulescommissie.

Veel speelplezier!

Bob, Tessa, Tom en Lode