Voorstelling Paul Demuynck

Gepubliceerd: 29/11/2022

 

 

In de coulissen van heerlijk golfen

“Want Paul” zo sprak Cleo me op een dag aan, “regelmatig komen mensen me vragen wie die statige heer is die hier regelmatig op onze Golf rondloopt. En wat die hier precies komt doen. Dus Paul”, zo ging Cleo verder “wat moet ik dan zeggen?”

Tja, een antwoord die de lading dekte had ik niet zo onmiddellijk bij de hand. Misschien is het beter te beginnen waar het startte.

Mijn officiële beroepscarrière, met vooral een technische invalshoek had ik vorig jaar beëindigd.  Toen er op een dag gepolst werd of ik mijn ervaring niet af en toe wou ter beschikking stellen om mee te denken bij Golf Palingbeek. Om al eens een punt uit de technische werking van de infrastructuur iets sneller de goede richting uit te sturen.

Een nieuwe uitdaging in een volledige nieuwe omgeving. De dingen eens met andere ogen bekijken en de beleving van de golfer mee naar een hoger niveau brengen. Het leek me wel wat. En 22 km via landelijke wegen is best een leuke rit met een speed-pedelec.

Een eerste domein, momenteel hot voor Golf en iedereen, was de energiekost. Het hoeft weinig uitleg: de pan uitswingende facturen en niet onmiddellijk ideeën van waar te beginnen om het verbruik te verminderen, zonder noemenswaardig aan comfort in te boeten.

Energie is al sinds jaar en dag één van mijn stokpaardjes. Meten is weten, enkele aandachtspunten vinden en met enkele kleine hulpmiddelen kan je privé al een en ander op een lijn zetten, een beter inzicht in je verbruik krijgen en actie ondernemen.

Zo ook bij de Golf. Een slimme stekker leverde al snel iets op. De frigo van de greenkeepers werd vrij snel vervangen. Niet het grootste aandeel in de energiekost van de club maar toch al onmiddellijk 80 % energiebesparing voor die toepassing. Ondertussen startte vervanging van halogeen spotjes, -90% verbruik en vervanging van TL lampen door LED-TL lampen -60 %.

Het optimaliseren van de vriescel in de Horeca leverde een grote (energie)vis op. De vrijstaande aparte diepvries kon buiten dienst wordt gesteld. Het totaal energieverbruik van de site daalt vanaf nu met 10 % per jaar.

Parallel met deze eerste acties nam de club de beslissing om 6 laadpalen te installeren en via Smappee te beheren. Met Smappee kan ook permanent het verbruik van grote energiestromen zichtbaar worden gemaakt. En dat leidt tot nieuwe inzichten waardoor ook in de komende tijd het energieverbruik, naar beneden toe, zal kunnen worden bijgestuurd.

Sinds kort is op de Belgische markt een eerste vorm van energie-delen gestart. Dit laat toe dat een bedrijf zijn eigen opgewekte energie kan delen met zijn filialen elders in het land. Dat is voordeliger dan het aan een lagere prijs terugsturen naar het net. En dus gaan straks onze greenkeepers in hun werkplaats op Eekhofstraat nr 16 de gratis stroom benutten van de zonnepanelen op nummer 14.

Er ligt ongetwijfeld nog een boeiend traject in het vooruitzicht omtrent het energieverbruik en het uitfaseren van fossiele brandstoffen.

“Zien eten doet eten” zeggen ze in West-Vlaanderen. Want ondertussen vielen naast de energie ook wel andere zaken op die aandacht verdienden. Kortom het werkgebied werd vrij snel en vrij ruim uitgebreid.

Van zorgen voor een nieuwe veilige leuning aan de technische keldertrap en nieuwe vliegenramen, over laten afwerken van lekkende dakgoten, een dossier nieuwe vaatwas en herstel van de wasmachine, herstellen van de haardrogers voor de ladies en defecte zeepdispensers laten vervangen, temperaturen optimaal afstellen, diverse ingrepen in de horeca exploitatie tot het weer operationeel stellen van de inbraakdetectie.

Ook het moeilijker dossier van de waterzuiveringsinstallatie is momenteel aan de orde. De huidige verwachting is om het dit jaar tot een goed einde te brengen. Want voor volgend jaar lonkt al het dossier van de 9 holes uitbreiding Geen twijfel dat ook daar bij technische uitdagingen creatieve oplossingen zullen moeten bedacht worden.

Maar dat zou ons nu te ver leiden. Misschien moeten we het daar dan maar een andere keer hebben. “Dus Cleo”, was mijn antwoord, “wat denk je? Creatieve techneut, dat lijkt me wel iets dat je als antwoord kan geven, niet?”

Paul Demuynck