WHS: PCC (Playing Conditions Calculation) implementatie

Gepubliceerd: 30/03/2024

 

 

Ik heb in het jaarboek, dat hopelijk alle leden al ter hand hebben genomen, een uitgebreid artikel geschreven over het World Handicap System. Voor de golfspelers die  ondanks dit artikel zich toch nog hierin blijven interesseren, volgt hier nog eens het item over de wijzigingen in het WHS die in 2024 worden doorgevoerd.  

Voornaamste is het (terug) invoeren van de PCC (Playing Conditions Calculation), wat in de plaats komt van de (veel) vroegere CBA, met dit verschil dat dit nu statistisch wordt berekend door een centraal computersysteem. 

Wanneer door bepaalde terrein-, weers- of andere omstandigheden de spelcondities sterk beïnvloed zijn, kan er achteraf nog een correctie volgen op uw dagresultaat (SD). Dit is een statistische procedure die alle ingediende qualifyingscores van die dag op een bepaald terrein vergelijkt met de gemiddelde verwachte scores van de ganse groep.  Als dit significant lager of hoger is dan in normale omstandigheden, kan je 1, 2 of 3 strokes minder krijgen op je SD als de grote meerderheid een slechte kaart indiende, ofwel 1 meer bij uitzonderlijk gunstige omstandigheden waarbij bijna iedereen een goede score heeft. Als er minstens 8 acceptabele scores op een terrein op een dag zijn ingediend, wordt dan ’s nachts centraal de berekening gemaakt door het computersysteem. Uw definitieve handicapaanpassing zal je pas de dag na de wedstrijd kunnen zien.

Alleen de resultaten van de spelers met hcp 36 of minder die een wedstrijd spelen worden in de berekening meegenomen (dus geen EDS kaarten). Spelers met hcp boven 36 delen wel mee in de eventuele aanpassing na de PCC. Men vermoedt dat er in ongeveer 20 % van de gevallen een aanpassing kan zijn; dwz in 80 % zou de ingediende score ongewijzigd blijven.

Probeer in elk geval zo veel mogelijk van het golfspel te genieten zonder wakker te liggen van handicapaanpassingen die alleen dienen om het spel zo aangenaam mogelijk te maken (zie laatste alinea van het WHSartikel in het jaarboek).

Dirk Peeters