Maatregelen bij hitte

Gepubliceerd: 30/06/2023

 

 

De laatste jaren worden we regelmatiger dan vroeger geconfronteerd met hittegolven. Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft daarom een plan uitgewerkt met maatregelen te nemen bij het organiseren van sportwedstrijden in het algemeen. Een marathon in de stad op asfalt gelopen is qua intensiteit uiteraard niet te vergelijken met de golfsport maar tijdens een golfwedstrijd is de speler toch ook gemiddeld een vijftal uur blootgesteld aan de hitte. Bovendien gaat het dikwijls om fragiele personen.

Vooral senioren en junioren hebben minder snel dorstgevoel en kunnen plots kampen met uitdrogingsverschijnselen, zonder dat ze het aanvankelijk beseffen. Bovendien kan lange blootstelling aan de zon ook gevaren met zich meebrengen, met zonnebrand tot hitteslag als gevolg.

Zodra er symptomen van hittegerelateerde aandoeningen optreden moet de sportactiviteit onmiddellijk worden stopgezet. De eerste tekenen van hitte-uitputting zijn een droge mond, vermoeidheid, duizeligheid, slapte, snelle hartslag, hoofdpijn, overmatig zweten of juist niet meer zweten. Dat kan zich uiten in een verminderde coördinatie, slingerend lopen, zich verstappen, apathie (onverschilligheid) of agressiviteit en een langzame achteruitgang van bewustzijn. Het opvallend verminderen van de nauwkeurigheid van het golfspel, kan hier al een eerste teken zijn en een voorbode zijn van de ernstigere symptomen. Wie die signalen negeert en blijft sporten komt in de problemen. Een hitte-uitputting die niet behandeld wordt, kan overgaan in een hitteslag met sterk verhoogde lichaamstemperatuur. Een hitteslag is een medische urgentie die, indien niet tijdig behandeld, in korte tijd tot de dood kan leiden.

Jonge deelnemertjes lopen een hoger risico in warme weersomstandigheden. Voor de pubertijd is het zweetmechanisme nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen. Door het relatief grote huidoppervlak tegenover het lichaamsvolume absorberen kinderen sneller warmte.                              

Kinderen moeten tijdens het sporten extra beschermd worden tegen oververhitting. Het is belangrijk dat begeleiders of coaches van jonge deelnemers in het achterhoofd houden dat kinderen bij een warmtewaarschuwing er langer over doen om te acclimatiseren aan de warmte dan volwassenen.

Oudere deelnemers kunnen zich minder goed aanpassen aan het sporten in warmte door een verminderde hartfunctie en verlaagde zweetcapaciteit.

De buitentemperatuur meten is de meest eenvoudige manier om na te gaan of het verantwoord is om te sporten. Sommige sportfederaties adviseren vanaf een bepaalde buitentemperatuur om maatregelen te treffen of sporten en wedstrijden uit te stellen. Zo geeft Tennis Vlaanderen advies om maatregelen te voorzien vanaf 28°C.

Bij een temperatuur boven 35°C dient de wedstrijd afgelast te worden.

Tussen 28° en 35° dien je individueel te bepalen of je meesport. De nodige maatregelen dienen getroffen te worden, door de organisator.

Je dient je te beschermen tegen de zon met een zonnecreme van minstens factor 30. Aan de start van hole 1 is er een flacon zonne-olie aanwezig voor zij die zich vergeten in te smeren. Blijf zoveel mogelijk uit de zon; zoek schaduw op; bedek het hoofd; fragielere personen rijden best met een buggy. Bij een relatieve vochtigheidsgraad van meer dan 50% dient men extra voorzichtig te zijn.

Zeer belangrijk is voldoende te drinken en niet te wachten tot men een dorstgevoel heeft. Voor de start van een ronde heb je best al voldoende water gedronken. Je kan aan de practice zelf water tanken en nog bijvullen na 9 holes. Best regelmatig kleine hoeveelheden drinken (vb na elke hole). Bij pakweg 30 °C dien je op 5uur toch 1 ½ à 2 L water te drinken. Drink alleen gekoeld water (of een sportdrank). Bij temperatuur boven 28 °C is er in de namiddag waterverdeling met gekoeld water op het terrein voorzien. Alcoholhoudende dranken zijn absoluut te vermijden tijdens de wedstrijd, gezien dit de uitdroging in de hand werkt. Alcohol is waterafdrijvend.

Draag luchtige kledij, best lichte kleur. Bedek het hoofd of gebruik een parasol.

Dit zijn enkele tips die met medewerking van Golf Vlaanderen zijn opgesteld. Dit artikel komt grotendeels uit de aanbevelingen van get Agentschap zorg en gezondheid.

De tips kunnen ook overzichtelijk geraadpleegd worden via de onderstaande link naar de tabel van Golf Vlaanderen: 

Link: Gezondheidsacties golfen in de hitte

Geniet nog van de zomer.

 

Dirk Peeters